dg club

"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Fredsduva på skylt.
Publicerad: 2025-02-26 Uppdaterad: 2025-02-27, 09:45

Vad är fred?

PORTRÄTT Alla önskar fred på jorden, men hur uppnår vi det? Inom forskningsprofilen Freds- och konfliktstudier (FOKS) studeras fred och konflikter utifrån olika perspektiv, allt från stora krig till individens villkor i konfliktlösningen. Ämnet fick ett uppsving efter kalla kriget men är fortfarande lika aktuellt nu som då.

Bild: Mostphotos
Fredsduva på skylt.

Reportageserie

I samband med Statsvetenskapliga institutionen 60 års-jubileum ger vi ut en reportageserie om forskningen vid vår institution. Vi kommer att publicera reportagen allt eftersom under året. Nyfiken på fler reportage? Klicka på puffen längst ner på sidan. 

Forskningsprofilen och utbildningsuppdraget

Hur skapas fred efter väpnade konflikter, och vilken typ av fred blir det? Vilka har möjlighet att påverka processer av återuppbyggnad, och vilka gynnas och missgynnas av den nya politiska ordningen? Dessa frågor är centrala för forskningen inom freds- och konfliktstudier som bedrivs vid institutionen. Freds- och konfliktstudier som examensämne inom grundutbildningen flyttades 2003 till statsvetenskapliga institutionen, och ämnet har sedan dess kommit att utgöra en viktig del av institutionens utbildningsuppdrag, inte minst som huvudämne inom programmet för internationell kris- och konflikthantering (IKK), samt en av dess fem huvudsakliga forskningsinriktningar.

Vikten av att dra lärdomar

Freds- och konfliktstudier som ämne fick ett uppsving efter kalla krigets slut, i en tid av optimism kring möjligheterna till konfliktlösning och i synnerhet kring internationella insatser för att bygga fred. Denna politiska kontext gjorde internationella fredsoperationer, och de normer och idéer om fred som dessa byggde på, till centrala studieobjekt och sedermera föremål för kritik. Denna forskningslinje syns till exempel i studier av internationella fredsoperationer i Bosnien (), Östtimor och Kambodja (), samt i Mali, Centralafrikanska Republiken och Demokratiska Republiken Kongo (); och om hur relationen mellan flyktingåtervändande och fredsbyggande efter krig behandlats i internationella insatser (). Profilens forskare har även undersökt svenska polisers erfarenheter av arbete inom internationella fredsoperationer (), och belyst de ojämlika maktrelationer som ofta produceras även via välmenande internationella normer och policies såsom FNs agenda för kvinnor, fred och säkerhet (, ).

Breddning av forskningsfältet

Med tiden har dock forskningsfronten och därmed profilens inriktning gradvis breddats från internationella aktörer och insatser till ett ökat fokus på lokalt och vardagligt fredsbyggande (), sociala rörelser (Barnes 2020), kulturarv och minnespolitik () och civilsamhällets aktörer (), det senare till exempel i en avhandling om kvinnoorganisationers roll i att formulera och realisera visioner om en rättvis och hållbar fred (). Även statens roll i skapandet av en ny politisk ordning efter krig har rönt förnyad uppmärksamhet, särskilt mot bakgrund av att de flesta konfliktdrabbade länder inte är demokratiska stater ().

Varianter av fred – en motor för forskningen

Frågor kring vilken typ av fred som byggs efter krig, hur fredsbegreppet kan definieras och undersökas, och hur olika visioner för och erfarenheter av fred formas av samhällets maktrelationer har på senare år varit centrala för profilens forskning. Forskningsprogrammet Varianter av fred var en viktig motor för denna forskningslinje, och utmynnade i såväl teoretiska och metodologiska bidrag (, , , ); empiriska studier av hur fred manifesteras, upplevs och utmanas i till exempel Myanmar (), Sri Lanka () och Aceh (), och i och i ryska idéer om vad fred och fredsbevarande insatser är (); samt fortsatta nätverksaktiviteter. 

Nytänkande doktorandprojekt

Pågående forskning inom profilen är högaktuell både i relation till forskningsfältets utveckling och i relation till dagens globala politiska kontext. Inte minst står pågående avhandlingsprojekt för både teoretiskt och empiriskt nytänkande genom att utforska hur olika upplevelser av tid och rum formar erfarenheter av att leva i konfliktdrabbade städer (); hur kvinnor inom väpnade grupper fortsätter sitt kollektiva politiska engagemang efter krigsslutet; och hur kriser och konflikter påverkar sexuella minoriteters utsatthet för våld och diskriminering. I en era av global demokratisk tillbakagång kan pågående forskning om hur auktoritära regimer skapar stabilitet och hanterar konflikter, ofta via repressiva metoder, väntas vara fortsatt relevant, liksom forskning om olika typer av motstånd mot auktoritärt styre, våld och repression. 

Statsvetenskapliga institutionen

Institutionen undersöker krig, fred, politik, makt, demokrati, jämställdhet, jämlikhet, frihet och rättvisa.

Bild på sandstrand där någon skrivit "Peace" i sanden. Illustrerar freds- och konfliktstudier.
Freds- och konfliktstudier

Gruppen fokuserar på hur en hållbar fred kan byggas och hur en effektiv krishantering kan organiseras.

Loggan till Statsvetenskapliga institutionens 60 års jubileum
Statsvetenskapliga institutionen 60-års jubileum

I samband med vårt jubileum ger vi ut en reportageserie om vår forskning. Läs gärna våra andra reportage här.

Film: Vetenskapslunh
Vetenskapslunh

Patrik Johansson belyser olika perspektiv på maktrelationer i Mellanöstern och diskuterar en möjlig fredslösning.

Film: Vetenskapslunch
Vetenskapslunch

Fredsbyggande i auktoritära stater — av vem? för vem? och vad blir det för slags fred? - Elisabeth Olivius

Film: Programfilm
Programfilm

Programmet för internationell kris- och konflikthantering vid Umeå universitet